Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Roger Scruton «Γιατί ἡ ὀμορφιά ἔχει σημασία»



Roger Scruton

«Γιατί  ἡ ὀμορφιά ἔχει σημασία»

https://www.youtube.com/watch?v=W5tuGjzXJ9k


------------------------------------


Ἐργαστήρι Δημιουργικῆς Γραφῆς
«ΔΙΑΠΟΡΘΜΕΥΩΝ ΛΟΓΟΣ»




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Στά πλαίσια τῶν παρουσιάσεων  τοῦ Ἐργαστηρίου Δημιουργικῆς Γραφῆς
«ΔΙΑΠΟΡΘΜΕΥΩΝ ΛΟΓΟΣ»
τήν Παρασκευή 24/01/2020 στίς 18:00 στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ἱστιαίας
 θά παρουσιαστεῖ τό συναρπαστικό ντοκιμαντέρ τοῦ Roger Scruton
«Γιατί  ἡ ὀμορφιά ἔχει σημασία»
γιά τή σημασία τοῦ  κάλλους στή ζωγραφική, στήν ἀρχιτεκτονική, στή μουσική, στήν τέχνη καί στή ζωή μας.

Ἡ παρουσία σας θά μᾶς δώσει χαρά.


----------------------------------

Roger Scruton

«Γιατί  ἡ ὀμορφιά ἔχει σημασία»

https://www.youtube.com/watch?v=W5tuGjzXJ9k

 

Ὁ σύγχρονος φιλόσοφος Roger Scruton παρουσιάζει ἕνα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ γιά τήν σημασία τοῦ κάλλους στήν ζωγραφική, στήν αρχιτεκτονική, στή μουσική, στή τέχνη καί στήν ζωή μας ἀποκαθιστώντας τήν ὀμορφιά στήν παραδοσιακή θέση της, δηλαδή στό κέντρο τοῦ πολιτισμού μας.

Ἡ ταινία σκηνοθετήθηκε ἀπό τήν Louise Lockwood, γράφτηκε καί παρουσιάστηκε ἀπό τόν φιλόσοφο Roger Scruton. Εἶναι τό τρίτο μέρος τοῦ ἔργου Modern Beauty Season του BBC, μιά σειρά προγραμμάτων σχετικά μέ τό θέμα τῆς ὀμορφιάς καί τῆς νεωτερικότητας πού μεταδόθηκαν τόν Νοέμβριο καί τόν Δεκέμβριο τοῦ 2009.

------------------------------

Από τον δημιουργό τοῦ ντοκιμαντέρ και φιλόσοφο Roger Scruton

 



“Οι μεγάλοι καλλιτέχνες του παρελθόντος γνώριζαν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι γεμάτη χάος και ταλαιπωρία, αλλά είχαν μια θεραπεία γι αυτό και το όνομα αυτής της θεραπείας ήταν ομορφιά. Το όμορφο έργο τέχνης φέρνει παρηγοριά στην θλίψη και επιβεβαίωση στην χαρά. Δείχνει ότι η ανθρώπινη ζωή αξίζει τον κόπο.

Όμως, πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν γίνει επιφυλακτικοί ως προς αυτό το ιερό καθήκον. Πιστεύουν πως το χάος της σύγχρονης ζωής δεν μπορεί να λυτρωθεί από την τέχνη. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδεικνύεται. Το πρότυπο τέθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Γάλλο καλλιτέχνη Mάρσελ Ντάτσαμπ, ο οποίος υπέγραψε ένα ουρητήριο με την πλασματική υπογραφή R. Mutt και το εισήγαγε σε μια έκθεση.

Η χειρονομία του ήταν σατιρική και σχεδιάστηκε για να διακωμωδήσει τον χώρο της τέχνης και τους σνομπ που συμβαδίζουν με αυτόν. Αλλά έχει ερμηνευθεί και με άλλο τρόπο που δείχνει πως ο,τιδήποτε μπορεί να είναι τέχνη. Όπως ένα φως που ανάβει και σβήνει, ένα κουτί από περιττώματα ή ακόμη και ένας σωρός από τούβλα.

Η τέχνη δεν έχει πλέον ιερή θέση. Δεν μας εξυψώνει πλέον σε ένα υψηλότερο ηθικό ή πνευματικό επίπεδο. Είναι μόνο μια ανθρώπινη χειρονομία μεταξύ άλλων. Δεν έχει περισσότερο νόημα από ένα γέλιο ή μια κραυγή. Η τέχνη κάποτε ήταν η λατρεία της ομορφιάς. Σήμερα, είναι η λατρεία της ασχήμιας.

Δεδομένου ότι ο κόσμος είναι σε ταραχή, η τέχνη πρέπει να είναι και αυτή ενοχλητική και εκείνοι που αναζητούν ομορφιά στην τέχνη, είναι πια εκτός επαφής με την σύγχρονη πραγματικότητα. Η πρόθεση (της μοντέρνας τέχνης) είναι να μας σοκάρει αλλά αυτό που είναι συγκλονιστικό την πρώτη φορά καταντά βαρετό και κενό όταν επαναλαμβάνεται. Αυτό κάνει την τέχνη ένα περίπλοκο αστείο, αν και τώρα πια έχει πάψει να είναι αστείο. Ωστόσο, οι κριτικοί συνεχίζουν να την υποστηρίζουν και φοβούνται να πουν ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός.”

ΠΗΓΗ: Facebook  Tilemachos Chormovitis (Αναδημοσίευση: antifono.gr Τι θα έγραφε ο φιλόσοφος Roger Scruton για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Από Roger Scruton- )

 Η ζωγραφική παράσταση που πλαισιώνει τη σελίδα (“Χωρίς τίτλο”, 1968) είναι έργο του, αμερικανού, Gy Twombly.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου